Ga verder naar de inhoud

Werelddag Suïcidepreventie 2024

Geplaatst door: VLESP
9/09/2024

Op 10 september is het Werelddag Suïcidepreventie (World Suicide Prevention Day of WSPD).

WSPD lintje zonder achtergrond

Maak jij mee het verschil?

De organisaties achter Zelfmoord1813.be - het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) - roepen iedereen op om het gesprek aan te gaan over zelfdoding onder de noemer #StartTheConversation (Ga het gesprek aan). Dit thema werd internationaal gekozen met als doel om het taboe rond zelfmoord te doorbreken en iedereen op te roepen om een ondersteunende omgeving te creëren waarin niemand zich alleen hoeft te voelen.

Waarom het gesprek aangaan belangrijk is

Zelfmoord is een complex en gevoelig onderwerp dat vaak vermeden wordt uit angst of onwetendheid. Toch is praten over zelfdoding van cruciaal belang. Of het nu op de werkvloer, in de hulpverlening, of in de eigen omgeving is, een open gesprek kan levens redden. Door signalen te herkennen en steun te bieden, kan iedereen mee het verschil maken voor degenen die worstelen met zelfmoordgedachten.

‘De laatste jaren hebben we al positieve evoluties gezien in het meer bespreekbaar maken van het thema zelfdoding. Maar er is nog een lange weg te gaan. Nog al te vaak merken we dat er veel schroom, onzekerheid en angst is om zelfmoordgedachten openlijk te bespreken. Vaak is er schrik om iets verkeerd te zeggen of dat dit zelfmoordgedachten zou uitlokken. We blijven herhalen dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat vragen naar en bespreken van zelfmoordgedachten deze gedachten zou kunnen uitlokken of versterken. Het openlijk bevragen en bespreken van zelfmoordgedachten is daarentegen één van de belangrijkste adviezen die we kunnen geven in de preventie van zelfdoding. Dus daarom: ga het gesprek aan, doorbreek de stilte waar suïcidale personen zo vaak in vast zitten.’

Prof. dr. Gwendolyn Portzky, directeur VLESP

WSPD als een eerste stap in verschillende contexten

Werelddag Suïcidepreventie biedt een laagdrempelige eerste stap om de preventie van zelfdoding op de agenda te zetten in verschillende contexten. We benadrukken drie belangrijke sporen waarop actie ondernomen kan worden:

Door zelfmoord bespreekbaar te maken in verschillende contexten – zoals in gesprekken met familie en vrienden, tijdens consultaties met hulpverleners, en binnen teams op de werkvloer – kunnen we directe en blijvende verandering teweegbrengen. Initiatieven zoals de Werelddag Suïcidepreventie helpen niet alleen om gesprekken over zelfdoding te normaliseren, maar ze versterken ook een cultuur waarin mensen zich gesteund voelen. Dit is essentieel voor degenen die zelfmoordgedachten hebben en voor hun omgeving, die vaak niet weten hoe ze kunnen helpen.

WSPD en het bredere suïcidepreventiebeleid in Vlaanderen

Op Werelddag Suïcidepreventie wordt de hele samenleving opgeroepen om stil te staan bij het belang van de preventie van zelfdoding en de impact van zelfdoding(sgedachten). Voor de organisaties achter Zelfmoord1813, en vele anderen, zoals hulpverleners, naasten van mensen met zelfmoordgedachten, nabestaanden, en mensen die zelf aan zelfmoord denken, is suïcidepreventie een dagelijks thema.

Deze Werelddag vormt een onderdeel van het bredere suïcidepreventiebeleid in Vlaanderen. Door de aandacht te vestigen op suïcidepreventie, draagt WSPD bij aan de doelstellingen van het derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (VASIII). Dit plan heeft als doel het aantal zelfdodingen in Vlaanderen tegen 2030 met 10% te verminderen ten opzichte van 2020. Het actieplan omvat zes strategieën en bijhorende acties om dit doel te bereiken, en WSPD speelt een cruciale rol in het versterken van de bewustwording en het stimuleren van collectieve inspanningen.

Samen kunnen we een verschil maken

Organisaties en individuen die zelf willen bijdragen aan deze Werelddag Suïcidepreventie kunnen aansluiten bij de campagne door de hashtags #StartTheConversation en #WSPD2024 te gebruiken in hun communicatie.

Meer nieuwsartikels

Meiwandeling

Wandel jij met ons mee?

Werkgroep Verder - 31/03/2024
Op zondag 5 mei 2024 is iedereen die iemand dierbaar verloor aan zelfdoding van harte welkom op de jaarlijkse Meiwandeling van Werkgroep…
Studiedag suïcide en verslaving

Studiedag dubbele impact van suïcide en verslaving

VLESP - 7/03/2024

Kom je in je omgeving in aanraking met iemand die kampt met suïcidaliteit en/of verslaving? Kom dan op 21 juni 2024 naar de studiedag voor naasten en hulpverleners.

Hulp reach hand

Nieuw - praatgroep voor nabestaanden in Brussel

Werkgroep Verder - 22/01/2024
Vanaf januari 2024 kan je, als nabestaande na zelfdoding, nu ook in Brussel terecht voor lotgenotencontact.